Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuoro kaupunginvaltuustossa 20.5.2013

27.5.2013

Arvoisa Puheenjohtaja, hyvät valtuutetut sekä muut läsnäolijat.

Juuri nyt valtuuston käsittelyssä on monipuolinen suunnitelma ja analyysi Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspalveluiden haasteista ja tulevaisuudesta. Kiitos sosiaali- ja terveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon järjestämissuunnitelman laatijoille, tämä on mielenkiintoinen suunnitelma, joskin paikoitellen karua kertomaa. Valitettavasti kaikki asiat eivät Orimattilassa ole kehittyneet suotuisasti. Erityisen huolestuttavaa on, että Orimattilassa toimeentulotukea pitkäaikaisesti saaneita 18–24 vuotiaita on prosentuaalisesti enemmän kuin muissa sosiaali- ja terveyspiiriin kuuluvissa kunnissa. Tähän on syytä paneutua tällä nelivuotiskaudella.

Muitakin huolia on. Kuntakorteista käy ilmi, että Orimattilassa on hyvin korkeat sairastavuusindeksit diabeteksessa ja verenpainetaudissa, joka omalta osalta vaikuttaa enenevässä määrin palvelujen tarpeeseen ja sairaanhoidon kustannuksiin. Molempiin sairauksiin liittyy monia liitännäissairauksia. Ennaltaehkäisevillä toimilla on siis tilausta. Toisaalta ”hoitavien käsien” määrä on vähenemässä suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle ja myös kaupunkimme taloudelliset voimavarat heikkenevät uhkaavasti. Entisellä palvelurakenteella ei voida jatkossa turvata tasavertaisia terveyspalveluja kuntalaisille. Palvelujärjestelmän uudistaminen edellyttää sekä rakenteellisia, että sisällöllisiä muutoksia, sekä yhteistyötä ja kumppanuutta eri toimijoiden välillä kuntarajojen ylikin. Itsestä ja läheisistä huolehtiminen ja terveyden edistäminen tulevat olemaan merkittäviä asioita kuntalaisten omahoidon valmiuksien lisäämisessä.

Järjestämissuunnitelmaa valmistellaan suurten muutosten keskellä. Sekä terveydenhuollon että kuntien remontissa on kyse samasta perusongelmasta. Palvelut ovat kasvaneet sellaisiin mittoihin, ettei niitä ole varaa ylläpitää. Kuntaremontissa keinoksi esitetään kuntamäärän vähentämistä. Sosiaali- ja terveydenhuollon remontissa keinoja ollaan vasta valitsemassa.

Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä pitää hyvänä, että järjestämissuunnitelma katsoo rohkeasti tulevaisuuteen ja sen tavoitteiksi on valittu: terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, syrjäytymisen ehkäiseminen, palvelurakenne, työvoiman turvaaminen, kysynnän hallinta ja taloudellisen kantokyvyn varmistaminen.

Koska suunnitelma on perusteluineen melko pitkä, Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä pitää vaarana, että tärkeimmät päätelmät hukkuvat kokonaisuuteen. Lisäksi konkreettiset suunnitelmat tulevaisuuden toimintatavoista jäävät vähälle. Nyt laaditussa suunnitelmassa ennaltaehkäisevän terveydenhuollon osuus jää hyvin vähälle, vaikka sen tulisi olla koko terveydenhuollon kulmakivi. 

Valmisteilla oleva järjestämissuunnitelma tulee linjaamaan vastauksia moniin kuntalaisten arjen kannalta keskeisiin kysymyksiin. Tarkoituksena on hakea suuria kehitettäviä kokonaisuuksia ja miettiä terveydenhuoltopalvelujen järjestämistä toimivana kokonaisuutena Päijäthämäläisille. Järjestämissuunnitelman tavoitteena on edistää alueellista yhteistoimintaa terveyspalvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa sekä palvelujen yhteensovittamisessa. Yhteisen suunnitelman avulla voidaan purkaa päällekkäisyyksiä ja porrastaa palvelutoimintaa alueellisesti tarkoituksen mukaisella tavalla.

Kokoomus ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä pitää tärkeänä yhteistyön kehittämistä erityisesti organisaatioiden rajapinnoilla. Työnjaosta sopiminen terveyskeskusten ja sosiaalitoimen kesken, samoin kuin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä, tehostaa toimintaa ja tukee resurssien tarkoituksenmukaista käyttöä.

Terveyskeskuksesta tulisi saada myös erikoissairaanhoidon palveluja. Potilaan mahdollisuutta saada erikoissairaanhoidon lähipalveluja parannettaisiin tuomalla samoihin yksiköihin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon perustason toiminta, kuten esimerkiksi polikliininen konsultaatio ja erikoislääkärin vastaanottotoiminta terveysasemilla.

Tämä monipuolistaisi terveyskeskuksen palveluja ja tekisi terveyskeskuksista aikaisempaa houkuttelevampia työpaikkoja.

Perusterveydenhuoltoa tulee vahvistaa. Palvelujärjestelmän tulee luoda edellytykset toimivalle ja eheälle palvelurakenteelle vahvistamalla perusterveydenhuoltoa ja edistämällä perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon sekä sosiaalihuollon saumatonta ja alueellista yhteistyötä yli kuntarajojen. Yhteistyöllä tulisi tavoitella vahvempaa perusterveydenhuoltoa. Tästä olemme varmasti yli puoluerajojen samaa mieltä. Vahvistamisella päästään kiinni suuriin säästöihin, kun potilaat ovat erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Hyvät valtuutetut! Orimattilalaisten hyvinvointiin panostaminen on tärkeää, eikä siitä tule tinkiä taloudellisesti huonoinakaan aikoina. Muuten meillä on entistä kalliimpi lasku sekä inhimillisesti että taloudellisesti lähivuosina maksettavana.

Ennaltaehkäisy on avainsana ja se ei ole yksin sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävä, vaan laajaa poikkihallinnollista yhteistyötä. Tässä haastavassa tilanteessa tarvitaan yhä enemmän yhteisvastuuta ja yhdessä tekemistä.